ДИМИТЪР МИНКОВ

„SCRAP CHIC”

(„Скрап Шик“)

скулптури и колажи

07.11.2016 – 19.11.2016

 

На 7. ноември се открива Srap Chic” – третата организирана от галерия „Париж“ самостоятелна изложба на Димитър Минков. Това е изключително търсещ автор, който работи в областта на абстрактната живопис, стийм пънка, колажа и скрап скулптурата.

Заглавието „Scrap chic” е много показателно и до голяма степен обяснява същността на експозицията. Ще бъдат изложени петнадесет робота направени от различни предмети, които са останали непотребни, забравени и ненужни в нечий дом. Изоставени парчета реалност, които заживяват своя нов живот в малко смешните и много симпатични роботи – скулптури. Всъщност, това са едни умалени хора /плюс едно куче/, които карат мотори, гледат през бинокли, перчат се, наблюдават умно, вървят към важни задачи или просто те очакват. Чайници, лейки, ръждясали кутии от тахан – халва, колелца, транзистори, бъркалки, стари вилици, подноси и телефони са вградени в тези симпатични герои, които могат да ни напомнят за самите нас, за близките ни приятели или пък за някои странни наши роднини, и това да предизвика смях, умиление и дори малко тъга по нещо безвъзвратно отишло си. Защото това са не просто роботи излезли от скрапа, а ярки характери, изразителни типажи, изобщо – важни същества!

Посетителите ще могат да видят и двадесет колажа, които притежават същото чувство за хумор и намигване към зрителя, тъй като представляват смесица от съвременни холивудски знаменитости, царски особи, модни величия и съвсем неизвестни хора, които са фино иронизирани чрез цялата индустрия, която ги създава.

Димитър Минков е неуморен създател, това е творец, който не спира да наблюдава невидимото за нас, да го претворява в нещо познато и близко до душите ни и да го поднася щедро, със замах, събуждайки любопитството ни и провокирайки мислите ни.

Експозицията може да бъде видяна до 19. ноември. Официално откриване не е предвидено.

Надя Павлова, галерия „Париж“