ЕЛИСАВЕТА АНГЕЛОВА

ПРИКАЗКИ ЗА ЛЕКА НОЩ“

изложба, живопис

20.05.2017 – 06.06.2017

На 20.май 2017 галерия „Париж“ ще представи за първи път в своето пространство художничката Елисавета Ангелова и нейната изложба „Приказки за лека нощ“. Откриването е част от „Европейска нощ на музеите – София 2017“, така че зрителите ще могат да посетят галерията от 17.00 до 22.00ч.

Елисавета Ангелова е млад автор, завършва църковна живопис в Пловдив, след което магистърска степен „Живопис“ в Шумен, като в последните няколко години има поредица успешни изяви в Пловдив, Варна и Бургас. Съществен извор на вдъхновение се оказва нейното семейство, което се състои от вече известния художник – Николай Ангелов – Гари и двете им малки деца. Много често в картините се появяват фрагменти от тяхната реалност, която е близка и до много други семейства – разказване на приказки, кърмене на бебе, игри, прегръдки и още много такива обичайни неща от ежедневието са се вмъкнали в творбите на Елисавета.

Оживели са и различни герои от света на приказките – Сънчовци, принцеси, рибарят и златната рибка, принцесата и звярът, но също и типичните символи от съвременността като клоуна на МакДоналдс и Спайдърмен. Художничката по различни начини е представила на зрителя идеята за важността от четенето на приказки – понякога приспивни, друг път малко страшни или тъжни, но винаги окуражаващи и изграждащи мост между детския свят и света на възрастните. На друго място се вижда тъжният сблъсък между близкото минало и нахлуващата с помитаща сила нова реалност, която е лъскава, примамлива и безкомпромисно поглъщаща детския свят.

Безспорен акцент в изложбата е картината „Семеен портрет“, която показва едно семейството от бъдещето, а то, уви, е почти военизирано. Децата там са с противогаз, а майка им с автомат. Един, за съжаление, напълно възможен сценарий.

Приказки за лека нощ“ е изложба, която преди всичко разказва живота – с неговите красиви, но и тъжни моменти. Прилича на един юрган – пачуърк, направен от съшити парченца реалности, които са близки до всеки от нас и които ние също преживяваме в собствения си житейски калейдоскоп.

Приказки за лека нощ.

Дълъг ден, горещ полъх, шум от забързани хора. Слънцето залязва и носи прохлада. Милувка от птича песен ражда нежна мисъл.

Заставам тихо до прозореца и се взирам в детски спомени за забравената книжка с картинки. И сякаш фея с вълшебна пръчица прошепва тихо думи в ухото ми. Политам навътре и влизам дълбоко в отдавна забравен свят, изпълнен с чудесни истории за принцове, принцеси, странни създания с големи очи … и всички те гледат към мен…Очакват аз да ги събудя за нов живот. Копнеят за публика. Искат нов дом, нов стопанин, който тихо да разкрива тайните им ден след ден. Те копнеят за мъничко любов. Нека я дадем!Елисавета Ангелова

Преглед и снимки от изложбата на Елисавета Ангелова