ВАЛЕНТИН ТОПАЛОВ

СПОМЕНИ ЗА ОХРИД

/изложба, живопис/

20 октомври – 04 ноември 2017

На 20-ти октомври в галерия „Париж“ ще се открие поредната самостоятелна изложба на добре познатия на българската публика художник – Валентин Топалов. Преди три години галерията представи неговите спомени и вдъхновения от пребиваването му в Париж, а сега дойде ред на едни съвсем различни от западната цивилизация въздействия от Охрид, които авторът мигновено претвори в своите нови творби.

Охрид е място, което покорява и кара човека да притихне. Тишината на езерото и невероятните красиви църкви неволно обръщат сърцето и очите нагоре към небесата. Душата се чувства приютена и сякаш прибрала се у дома след дълго странстване. Бог е по-близо от всякога. Природата и благодарността на човека към Господа – изразена в тези невероятни църкви, е слята в едно неделимо цяло.

Няма как всичката тази Божествена хармония да не повлияе на чувствителността на художника. Валентин Топалов в типичния за него абстрактен стил и дълбоки сини цветове, е претворил църквите, езерото и кръстовете, които прорязват синевата, като всичко това е завихрил в бяло-синя-оранжева симфония от цветове, фигури и усещане за дълбоко вдишан кислород. А защо не и свобода – тази която се усеща, когато останат само човекът и неговия Творец! Лице в лице. Очи в очи. Дъх във дъх.

Допълнителни снимки от изложбата