РОСЕН КРЪСТЕВ

ВЪЗДУШНО КОЛЕЛО“

изложба – живопис

06 – 22 ноември 2017

На 6 ноември 2017 г. от 17.00 до 19.00 ч. в столичната галерия „Париж“, ще се открие изложбата на великотърновския художник Росен Кръстев, озаглавена „Въздушно колело“. Неговата първа експозиция пред софийската публика бе отново в галерия „Париж“, но оттогава ни дели почти едно десетилетие. Сега, след тази една декада, зрителите ще могат да се насладят на специално създадените за изложбата нови платна на автора и така да проследят неговото развитие, усъвършенстването му като живописец, новите му търсения и отново да се потопят в характерната за творбите му магическа красота, която е останала непроменена в годините.

Въздушно колело“ е заглавие много точно обобщаващо стила и сюжетите на Росен Кръстев, тъй като най-пълно отразява усещането, което се придобива, докато се гледат картините му, а именно – една изключителна въздушна красота, която обгръща невидимо зрителя, в която няма нито грам земно притегляне, нито капка чувство за тежест, там всичко е полет, въздух и реене в небесата. Полуголи жени танцуват над земята, нашепват приказки, ловят риби във въздуха, играят с пеперуди, летят с птици или просто говорят с красиви коне. Малки пера нежно се улавят, раковини и морски кончета те гмурват в дълбините, въртележки и изящни колела завихрят действителността и я превръщат в един безкраен небесен танц.

Цветовете варират от меки пастелни тонове до дълбоко наситен колорит, техниката е фина и изящна, така както го изискват и самите сюжети, и цялата тази амалгама от цветове и образи оставя чувството за нежност, шепот и мека въздушност.

Росен Кръстев е роден през 1965 г., възпитаник на Великотърновския университет, специалност живопис, направил редица самостоятелни изложби в страната и чужбина. Твори предимно в сферата на магическия реализъм и сюрреализма.

Допълнителни снимки от изложбата