ИЗАБЕЛ НЕМЕЧЕК

„Нови глинени истории“

изложба с керамични скулптури

15.12.2020 – 8.01.2021

Кратък 10 минутен филм за Изабел – част от предаването „Малки истории“ по БНТ  вижте тук.

Изложбата съдържа над тридесет керамични скулптури, които авторката специално е сътворила за експозицията, въпреки несигурността и напрежението, които създаде пандемичната обстановка. Може би точно заради това и една от творбите носи името „Нова страница“ – като метафора на силното ни желание да затворим трудната отминаваща година и с гореща надежда да отгърнем новите начала в нашия живот.

Скулптурите на Изабел Немечек ни отвеждат отново в света на приказното, романтиката и фантазията. В този свят има много любов, загриженост и нежност, но някак съчетани и с мъничко тъга. Момче и момиче седят на луната, а той й поднася всичките звезди на небето, другаде пък влюбеният кавалер нежно свири на флейта за своята любима, а отгоре изведнъж се спуска със своя син балон един замечтан младеж. Малкият принц едвам удържа своите птици, за да не отлети с тях, рибарят пуши уморено лула на лодката си, Заекът бърза нанякъде със своята тротинетка, а клоуни безгрижно си вървят пъхнали ръце в широките си панталони. Понякога се усеща мека и нежна тъга, когато героите са застинали сами в някакво си тяхно очакване или просто са се замислили или зачели в любимата си книга, но това внася само още по – голямо усещане за близост и топла тишина.

Изабел Немечек чрез своите скулптури сякаш ни приканва да поседнем, да изпием чаша топъл чай, да поговорим и да си разкажем още една нова история.

Галерия „Париж“ пожелава на всички свои почитатели светли Рождественски празници, много здраве, любов и надежда за по-добра 2021 година!

* Цените на керамичните скулптури са между 160 и 350 лева. Повечето са около 200 лева и само една („Отлитане“) е 350 лв.

Снимки от изложбата

Видео-разходка