Стоян БОЖКИЛОВ

„Магарета и Ангели“

изложба, живопис

28 октомври – 12 ноември 2022 г.

Stoyan Bozhkilov- hudozhnik v atelieto 2022

Стоян Божкилов рисува в ателието си. /Фотография: Иван Юруков/

Във втората изложба на Стоян Божкилов  в галерия „Париж“ ще бъдат представени около двадесет платна, в които задължително ще срещнем по едно магаре и по един ангел. Заглавието „Магарета и Ангели“ изразява с голяма точност наивистично – библейските търсения на автора, където небесно и земно се преплитат в благост и хармония. Светът в картините на Стоян Божкилов е изпълнен именно с това – мила и спокойна любов и взаимност между мъжа и жената, животни, които кротко ги заобикалят, пейзажи, които допълват идилията със своята красота и цветове, и разбира се летящи ангели, които благославят човешкия свят. Звучи утопично и нереално, но всъщност не е ли това светът на влюбените хора? Неслучайно именно те са изобразени с големи и едри фигури, а всичко друго около тях е малко, защото в този момент те са единствени сами за себе си, потънали в любовта си един към друг. А ангелите и магаретата неизменно ги съпътстват, защото без Божията благословия няма как да се получат нещата, но и без личните усилия и труд също не биха потръгнали, така че тази симбиоза и синергия е важна за всички страни.
В картините има и много лека еротична нотка, често ще се види голо женско тяло с ренесансови форми, които го правят още по – женствено и сякаш готово да ражда и да дава.
И така, летящи хора, магарета и ангели ще ни обвият в топла прегръдка и ще ни понесат на крилете на любовта, ще ни разкажат мъдри приказки и ще ни покажат своя свят, където ни се иска на всички да бъдем.

Произведения от изложбата

Малки формати

Общ изглед на експозицията

Видео-разходка из изложбата