Владимир ШУНЕВ

„Шепот“

изложба, живопис

15 ноември – 03 декември 2022

На 15 ноември от 18.00ч галерия „Париж“ ще открие четиридесет и осмата самостоятелна изложба на известния художник, работещ в областта на наивистичното изкуство – Владимир Шунев. Нейното заглавие „Шепот“ изразява в много голяма степен поетичната нишка, която преминава през повечето картини – независимо дали става въпрос за идилични пасторални пейзажи или за красиви местности от Франция, Холандия и Гърция.
Зрителят ще се разходи по крайбрежната улица на Ница, ще се наслади на отраженията в Амстердам, ще види изгревите над Атон, но и ще си припомни тихите зимни вечери на село, когато снегът блести на лунната светлина а коминчетата тихичко димят към небето. Стилизираните пейзажите на Владимир Шунев са с много топли цветове, излъчват спокойствие и уют, но и някакво чувство за щастие съчетано с усещане за защитеност. Всъщност, това е прекрасната хармония между човека и природата, когато балансът не е нарушен, когато всичко е добре вписано едно в друго, когато творенията на човека са продължение на творенията на природата. Морето, реките, планините, лавандуловите полета, а покрай тях е култивираното човешко присъствие. Такива са идиличните пейзажи на Владимир Шунев, който чрез тях ни показва своят поглед към света, който вижда преди всичко красотата на Божественото мироздание. Затова и има такива картини като „Молитва“ и „Пътят към храма“.
И така, провансалски пейзажи, градски улици и малки селца – всичко това зрителят ще открие в тридесетте картини в стил арт наив на Владимир Шунев.
Дори в някои от творбите ще се усетят и наближаващите Рождественски празници, които всъщност не обичат шума и суетата, а ни карат да утихнем и да чуем шепота вътре в нас.

Произведения от изложбата

Малки формати

Общ изглед на експозицията