20 години галерия ПАРИЖ!

БОЙКО КОЛЕВ

TWENTY

изложба, живопис

20 април – 12 май 2023 г.

На 20 април продължава поредицата от специални изложби за двадесетата годишнина на галерия „Париж“. В този ден от 18.00 до 20.00ч., ще се открие изложбата на известния художник – хиперреалист Бойко Колев с емблематичното заглавие „Twenty“. Картините не са двадесет на брой, а петнадесет, но са създадени за двадесетата годишнина на галерията, а и вернисажът се случва на двадесето число. Освен това така се продължава и традицията от предишните му изложби в галерията, които бяха със заглавия „8“ и „Ten“.

Ще бъдат представени произведения изпълнени с присъщата майсторска техника на автора в стила на хиперреализма, които ще показват различни предмети, плодове или пък птици, зад които стоят истории, преживявания и спомени. Красиви гладки камъчета или малки раковини ще нашепват за отминалото лято, но и ще припомнят, че скоро пак ще ги видим, стари ключове ще приканват да отворим скърцащата врата на любимата ни кирпичена къща, а едни подкови ще разказват за пътищата, които са извървели, когато са били нови, лъскави и здрави. В прогорелите кибритени клечки пък ще видим метафора на животите ни, в които някои са повече изгорели, а други са по-съхранени. Скъсаните карти за игра ще ни разкажат за една голяма загуба и може би неслучайно ще лежат върху счупена пейка, която прилича на кръст. А моливите ще продължават да рисуват своите щрихи в синьо, жълто и червено. Всички тези картини не са просто майсторски нарисувани предмети, а са едни малки извадки, метафори и най-вече разкази. За тъгата, за живота, който все повече се натрупва, натежава, побелява, за миналото, което оставя своите следи, но и за бъдещето, което винаги ни очаква, което ни иска и приканва. Истории, които всеки може да прочете различно, да ги довърши както на него му се иска и да открие своя собствен прочит на света.

Бойко Колев е сравнително пестелив на самостоятелни изложби, поради естеството на трудоемката техника, която придобива не в Художествената академия, а изследвайки и копирайки години наред картините на най-големите световни художници като Леонардо да Винчи, Ван Гог, Рафаело, Брьогел, Салвадор Дали, Рене Магрит и много други. После преминава към своя собствен модерен стил, но в основата му стои тази техника, която е неизменна част от неговото лице. Галерия „Париж“ е горда, че първата му самостоятелна изложба вече не с копия, а с авторски картини, се случи в нейното пространство и оттам името Бойко Колев заживя своя собствен живот, изгради се и създаде вярна публика. И сега, отново дойде моментът, в който да се срещнат художник и зрител, за да си разкажат един на друг своите малки и големи петнадесет истории.

Снимки и видео от изложбата

Снимки от откриването

Общ изглед на изложбата

Видео-разходка из изложбата

After party – Patches Blues Bar