Владимир ШУНЕВ

ПРИВЕЧЕР

изложба, живопис

21 ноември – 09 декември 2023 г.

На 21-ви ноември от 17.00ч в галерия „Париж“ се открива петдесетата самостоятелна изложба на така обичания от българската публика художник наивист – Владимир Шунев. Изложбата се казва „Привечер“ и съдържа двадесет и шест новосъздадени картини изпълнени в традиционната за художника авторска техника.
Заглавието на експозицията подсказва, че се намираме в навечерието на предстоящите празници, че сме в онзи преход, когато всички са леко притихнали в снежната нощ, замислени за отминалата година и съпреживяващи предстоящото чудо.
Зимни пейзажи, които ни разказват истории, затрупани със сняг къщички, хора бързащи към дома, светещи прозорчета и димящи коминчета са само част от усещането за празнично настроение, което вече малко по малко ни завладява. Родопски къщи, мъже, жени и деца, както и хоро на мегдана пък са новите мотиви в картините на Владо Шунев. Любимите есенни пейзажи, които пресъздават по един неповторим начин есенната красота в златисто-кафяви цветове и багри отново радват с присъствието си.
И докато в миналата изложба преобладаваше широтата и простора на лавандуловите полета и нивите като черги, то сега е съвсем различно усещането, защото пространствата са запълнени с къщи, хора и животинки, а това придава много уют, закътаност и топлота. Точно както се очаква да бъде привечер преди празника.
Владимир Шунев е самобитен и самоук автор, с образование на минен инженер, но с душата и живота на художник. Доказват го вече целите му петдесет самостоятелни изложби, множеството награди, обичта на публиката и неизчерпаемото му желание да рисува.

Новодобавени малки картини

Общи снимки и видео