Григор АНГЕЛОВ

ПРОЗОРЕЦ

изложба, живопис

18 – 30 март 2024

Григор Ангелов е роден през 1941г, а през 1973г завършва в НХА специалност „Плакат“ при проф. Александър Поплилов. Печели множество награди като плакатист, а по-късно се посвещава на живописта. Работата в областта на плаката оказва съществено влияние върху творбите му, като ги прави много знакови и говорещи на зрителя.

Основен образ в произведенията на Григор Ангелов е този на жената, като тя е изведена на преден план с красивото си лице, изящна шия и големи очи. Красотата й е леко кукленска, но същевременно и сюрреалистична, което я лишава от тази захаросаност на куклата и я превръща в нещо отвъдно красиво. Понякога е без коса, но това не пречи на красотата й, защото преобладава изящността, едновременното ѝ присъствие и отсъствие, и замечтания, загадъчен копнеж в очите ѝ.

Изложбата е озаглавена „Прозорец“, тъй като освен реалните прозорци в картините, които присъстват и които водят към други светове има и метафорични прозорци, които са именно очите. През тях прониква едно синьо небе, една лазурност и същевременно покана към отсрещния човек да се потопи в тази отвъдна реалност.

Много често авторът рисува себе си, като една от знаковите картини с автопортет, е тази на красива жена, държаща на поднос неговата глава като  препратката към Иродиада и танцът на Саломе е неслучайна. Тук най-ясно се вижда властта на женската красота, нейното мощно влияние, което обезсилва мъжа и води до доброволното му преклонение, отдаване и дори саможертва пред нея.

Сюрреализмът съчетан с лек наивизъм в картините на Григор Ангелов прави творбите му топли, меки, приласкаващи, винаги съчетани с леко намигване, но най-вече водещи към нещо неземно, нереално и някак много желано място. Там са тези хипнотични, трансцедентни жени, котки – сфинксове, прозрачни шапки и говорещи шкафове. Там е светът на Григор Ангелов.

Снимки и видео от изложбата