Димитър КАРАТОНЕВ

У ДОМА

изложба, живопис

02 – 20 април 2024

Експозицията съдържа над тридесет живописни платна, изпълнени в стила на реализма, показващи едновременно по един класически и модерен начин някои от любимите български села и малки градчета на автора.
Озаглавена е „У дома“, защото тя пресъздава живота, който тече или пък е застинал около различните домове на хората, които са някъде в планинските села на Източните Родопи или пък в рибарските селища около Созопол и Несебър. Но това, което ги обединява е простичкото ежедневие, в което се развява хубавото пране на морския вятър, лодката чака своя рибар, кокошките се въртят около жените на двора, щъркелите са свили своите гнезда по комините и кубетата на селските църквички, а къщите са като едни стари баби, в които са се сгушили толкова много животи.
Картините са хем класически, хем модерни, тъй като не са просто някакви класически пейзажи като картички, а са уловени моменти и отрязъци от време, често показани от различни ракурси. Повечето къщи са стари и разкривени, натежали от своите истории, но именно заради това са и толкова одухотворени, сякаш са заприличали на всичките си стопани живели в тях. Морските улици пък са така устремени към синьото море, че ти се иска да се затичаш към него. Лодките са се напекли от лятното слънце и почти може да се види как бавно се полюшват в морето. Всички тези малки парченца реалност изграждат най-топлото, сигурно и бленувано място наречено дом.

Снимки и видео от изложбата