МАЙСТОРИ НА РЕАЛИЗМА

„Натюрмортът и отвъд него“

сборна тематична изложба

08 – 25 май 2024 г.

с участието на:

Андриан БЕКЯРОВ, Бойко КОЛЕВ, Божидар ДИНКОВ, Борис ЖЕЛЕВ,

Елена СТОЕВА, Иван СТРАТИЕВ, Марина БОГДАНОВА, Мария ИЛИЕВА

„Майстори на реализма“ е замислен цикъл от тематични изложби, като първата от тях е „Натюрмортът и отвъд него“. Тема, която предполага едни по-широки граници за претворяване на иначе леко скованата представа за натюрморт. Но тук ще има разчупване на стереотипите и показване на истинско майсторство в техническо отношение.

Авторите, които ще вземат участие са едни от най-известните в момента в България, а именно: Бойко Колев, Андриан Бекяров, Марина Богданова, Елена Стоева, Мария Илиева, Иван Стратиев, Борис Желев. Редом с тези утвърдени имена ще бъде показан и младият, но много талантлив Божидар Динков. Всички те са се подготвили специално за тази изложба и са създали прекрасни творби. Нови за галерията автори са Елена Стоева и Мария Илиева, като на Елена едната картина е върху дърво, а на Мария е със специално направена от нея самата рамка за творбата й, която пък е в кръгла форма. Бекяров ще покаже ювелирната си фламандска техника в изящна бяла раковина, която изплува от тъмнината и прилича на скулптура от бял камък.  Стратиев ще зашемети зрителя с огромен и пищен натюрморт, в който има изобилие от плодове и цветове. Борис Желев ще ни прехвърли към морето с един стар, обветрен от соления морски вятър дървен прозорец и ще ни се прииска да сме някъде там край брега. Елена Стоева ще ни намигне с три златни круши, едната от които е „кокона“. Три са и майсторски нарисуваните от Мария Илиева парчета хляб, чиято хрупкава коричка „ще чуем“ как хруска. А Марина Богданова ще ни подари сини перуники и един класически натюрморт, в който ще ни „покани“ на кафе с богинята Атина. Божидар Динков отново ще изненада със своята техническа прецизност за младата си възраст и заедно с него „ще споделим“ бутилка вино и „ще похапнем“ малко грозде. Бойко Колев ще ни „почерпи“ с английски чай в изящна порцеланова чаша. Ще има и още творби, но за тях ще трябва да се дойде на живо.

Изложбата ще продължи през целия май, за да могат почитателите да се насладят на това майсторство, прецизност и същевременно лекота, която тези съвременни майстори на реализма постигат благодарение на дългите часове труд и мощния си талант.

Снимки и видео от изложбата