Станислав ВАРДЕВ

„Обекти в пространството“ V

изложба, живопис

17 – 30 юни 2024

На 17 юни 2024 ще се открие за втори път в галерия „Париж“ самостоятелната изложба на бургаския художник – сюрреалист Станислав Вардев. Всяка негова изложба носи името „Обекти в пространството“, тъй като именно обектите и тяхното парадоксално позициониране в пространството вълнува автора. Всичко е извадено от обичайния му контекст и именно по този начин посланието се усилва многократно повече, а идеята се показва в своя синтезиран вид.
Ще бъдат показани дванадесет нови платна, като основните линии, които са развити са за изтичащото време, човешката душа, изкуството и вярата. Часовници и метрономи неумолимо отмерват изтичащите часове и непрекъснато напомнят, че всичко е преходно и тленно. Един празен стол, една везна, по средата виола и бели пера ни напомнят за някой, който вече го няма, който може би е бил музикант и чиято душа полита нагоре лека като летящите бели пера. Бяла вана насред полето, която прилича на лодка с гребла, летящи балони от пухени завивки и красив грамофон с туба – цвете грамофонче ни разказват за нечий сън, но скоро спящият ще бъде пробуден от преминаването на една пчела. Скулптурата „Пиета“ на Микеланджело и над нея виси в небето куполът на базиликата „Св. Петър“ в Рим, а хлябът и виното са от двете страни на Богородица и Нейният Син символизиращи Светото Причастие. Двата отлитащи бели гълъба са символ на Светия Дух и така в една картина е събрана цялата ни вяра, където Небето и земята се сливат в едно.
Много скрити истории има в картините на Вардев, различни пластове, които се откриват на всеки според знанията му, защото всеки вижда това, което знае. Но това е и характерното на сюрреализма – да можеш да погледнеш отвъд реалността, да разчетеш семантиката и да потънеш в лабиринтите на различните метафори.

Снимки и видео от изложбата