Iskren Semkov-artist

Искрен СЕМКОВ е роден в гр. Оряхово през 1984 г.

Силно е привлечен от четките и боите по време на юношеските си години, когато участва в местни младежки конкурси и изложби и  се изявява като графити артист.

Понастоящем живее и работи в Швейцария.

Неговите картини представляват лични истории, базирани на спомени и впечатления, пречупени през въображението на твореца. Съвременният му реализъм е повлиян от техниката на старите майстори, смесена с идеи, носещи духа на днешния ден.

Работейки с маслени бои, художникът първо използва за основа рисунката и постепенно изгражда детайлите, чрез няколко слоя (велатури), за постигане на желания резултат. Това е един последователен процес, който изисква търпение и прецизност.

„За мен процесът на рисуване е опит за интегриране на елементи, които се намират в съзнанието ми, в един вид визуална поема. Използвам техниката „Trompe l’oeil“, която идва от френски и означава „измамване на окото“. Това е техника в изкуството, която създава оптични илюзии и се получава усещането, че изобразеното е триизмерно, но всъщност е нарисувано на двуизмерна повърхност. Опитвам се да премахна границата между реалността и илюзията. Не преставам да търся и да изобразявам красотата. Впечатлен съм от природата, от обектите, които пазят историята или носят спомени, или просто от нещата, които са ежедневно около нас, но ние ги пренебрегваме в забързания си живот… ” – споделя Искрен Семков.

Изложби в Галерия ПАРИЖ:

Избрани произведения (архив)