Izabell Nemechek - avtor keramiki- 2022

Кратък 10 минутен филм за Изабел – част от предаването „Малки истории“ по БНТ  вижте тук.

“Ние всички сме били деца, но пораствайки често губим нашата детска, рождена природа. С моите творби каня хората да съживят и преоткрият тази ценна, игрива и спонтанна част от нас.

Аз съм строителен инженер и архитект по образование. Преди да създам студиото си, работех като строителен инженер, а след това няколко години като архитект. Винаги съм обичала да рисувам и да творя с ръцете си и макар с големи периоди на прекъсване, през годините продължих да експериментирам с различни техники и материали. Мина много време, докато тези занимания се превърнат в основната ми дейност. В един момент почувствах, че сякаш няма друг път и че моделирането на скулптури ми дава най-голямо удовлетворение, свобода и радост в живота.

Като самоук творец, постепенно развивах уменията си в процеса на работа и се учех от опита. Най-важните уроци обаче научих от грешките си. Експериментирането и спонтанността са това, което ме води в работата ми. Ето защо рядко повтарям нещо веднъж сътворено. Обикновено създавам фигури на хора и животни. Много от тях са с приказни мотиви; някои са чудати, изненадващи и закачливи. Всяка една от работите ми разказва своя собствена история и предизвиква различна емоция. Най-много се радвам, когато между скулптурата и нейния притежател се получи онова вълшебно свързване, даващо усещането за приятелство и взаимност.” 

Изабел Немечек

Кратък 10 минутен филм за Изабел – част от предаването  „Малки истории“ по БНТ вижте тук.

Изабел Немечек и нейните глинени истории

Избрани произведения (архив)