Марина Богданова - художник

Мария Върбанова – родена на 16.02.1966 г. През 1980, след като заема първо място на приемните изпити, започва своето художествено образование в ССХУ за ИМИ “Цанко Лавренов”, гр. Пловдив, където завършва с пълно отличие, също на първо място през 1985 г. През същата година продължава своето художествено обучение във Факултета по Изобразителни Изкуства на Университета”Св. Св. Кирил и Методий” гр. Велико Търново, който завършва с отличие по специалните предмети през 1990г.

Валери Върбанов – роден на 02.01.1965 г. През 1982 завършва Хуманитарната Гимназия с разширено изучаване на английски език в Силистра.

През 1990 завършва с отличие по специалните предмети Факултета по Изобразителни Изкуства на Университета”Св. Св. Кирил и Методий” гр. Велико Търново.

Мария и Валери ВЪРБАНОВИ са представители на модерното поколение млади български живописци. Двамата художници са свързани не само чрез брачен съюз, но и чрез споделена естетическа философия. Известни са с уникалната си колаборация в работата.

През годините на творческата си кариера работят и реализират няколко съвместни и самостоятелни творчески проекти – в областта на абстрактното, реалистичното и фотореалистичното изкуство.

Експериментират в широк спектър от жанрове – абстрактни и сюрреалистични композиции, натюрморт в класически реализъм до хиперреализъм, фотореалистични портрети.

Мария и Валери са познати и добре продавани автори в чужбина – в Норвегия, САЩ, Канада, Япония, Австралия.

След завършването на Академията във Великотърновския Университет през 1990, вземат участие в национални и интернационални изложби у нас, но от 1995 година излагат своите творби предимно в чуждестранни галерии и са популярни като творци повече в чужбина – в Ставангер- Норвегия; Пало Алто и Бостън – САЩ; Токио – Япония и Сидней – Австралия.

ОТБРАНИ КОРПОРАТИВНИ И ЧАСТНИ КОЛЕКЦИИ с творби на Мария и Валери Върбанови:

  • Султанът на Оман Кабус Бен Саид (Вилата на Султана на Оман в Гармишпартенкирхен, Германия и Кралската Трапезария на Вилата на Султана в Сохар
  • “Edoardo Miroglio” ЕООД
  • “KPMG” София, “Greenpark” В.Търново
  • “Prista Oil” Русе – България
  • “Risa-konsernet”
  • “Statoil”, “Unimek”
  • “Jærbetong”
  • “Rescon Mapei” – Норвегия
  • “ASK Europe”- Лондон

Избрани произведения (архив)