Петър Бояджиев и Даниела Зекина
Даниела Зекина - графики и рисунки
Петър Бояджиев - графики
Петър Бояджиев - фотографии

Петър Бояджиев (графика и фотография)  и Даниела Зекина (графика, живопис) са артистично семейство български художници, които живеят и работят в Монреал, Канада повече от 20 години. Завръщането им пред българската публика е през 2014 година със съвместната им изложба в галерия ПАРИЖ – „Алегории“.

И двамата автори се дипломират в Националната Художествена Академия през годините 1983 и 1985 . Работят години наред в областта на графиката, илюстрацията и дизайна, носители са на престижни международни награди.

ДАНИЕЛА ЗЕКИНА  в творбите си (серия графики и живопис) обича да интерпретира темите за деветте древногръцки Музи, вдъхновителки на поезията, изкуството и науката. Богатият и опит като илюстратор дава лекота в боравеното с различни художествени техники и предопределя голямата й прецизност към детайла.

ПЕТЪР БОЯДЖИЕВ от друга страна е избрал съвсем различна творческа посока, като посланията му често пъти са изчистени от разсейващи детайли и са сведени до метафоричното послание на знака. Въздействието на творбите му е подкрепено и от свободата, която дават на твореца съвременните дигиталните технологии и 3D-моделиране. Именно в областта на дигиталната графика авторът печели своите последни международни награди.

Оригиналната гледна точка на Бояджиев откриваме и в неговите фотографии, които също биват отличени подобаващо и публикувани на кориците на няколко международни фотографски списания като „Black & White” и други.

 

Изложби на Даниела ЗЕКИНА и Петър БОЯДЖИЕВ в галерия „Париж“:

  • 08 Юни 2015 – 20 Юни 2015 :: HABITUS (фотография)

  • 19 Юни 2014 – 30 Юни 2014  :: АЛЕГОРИИ (графика и фотография)

(Самостоятелна изложба на Петър Бояджиев, част от „Месец на Фотографията“ 2015)

Видео от съвместната изложба на авторите „АЛЕГОРИИ“ – юни 2014:

Видео от откриване на Мини Принт Казанлък 2016: