Росен Рашев - Рошпака. Художник, шити картини, наивизъм.

Каталог на автора издаден от „Музей за Наивистично и Маргинално Изкуство“ – гр. Ягодина, Сърбия:

Корицата на музейният каталог на Рошпака

Росен Рашев – РОШПАКА е един от художниците, с които галерия „Париж“ работи още от своето създаване. Роден е през 1970г. в гр.Враца, а през 1989 г. завършва Художествената гимназия в гр. София. Женен с едно дете. Живее и работи в родния си град.

Росен е един от най-интересните съвременни представители на наивизма. В повечето му картини  контурите на основните персонажи не са изрисувани, а „изшити“ върху платното. Художникът често „зашива“ върху творбите си и по-големи апликации от зебло, стари черги, метални пластини и копчета или пък създава обемни фигури от лен.

В творбите си с усмивка разказва за семейство и любовта, за животните и хората, за „Дядо Боже“ и библейските събития.

Музеят за Наивистично и маргинално изкуство в град Ягодина, Сърбия притежава колекция с над 80 картини от Росен Рашев, който е и носител на множество престижни отличия през годините. Именно чрез колекцията на сръбския музей, авторът е представен с голяма изложба в Софийска градска художествена галерия през 2011 година (виж „Видео 1“).

Другият международно значим музей с колекция от над 35 творби на РОШПАКА е  Арт център „Хуго Вутен“, Белгия. Колекцията можете да видите тук.

Изложби на Росен Рашев – РОШПАКА в галерия ПАРИЖ:

Избрани творби (архив):